Hydronix Hledat Menu
Kategorie (0)
Nebyla nalezena žádná kategorie
Produkty (0)
Nebyl nalezen žádný produkt
Články (0)
Nebyl nalezen žádný článek

Jak snížit tepelné ztráty stropem haly

  • Naše tipy

Ve výrobních a skladovacích halách se často potýkáme s nemalými energetickými ztrátami. Existují ale chytré způsoby, jak tento problém řešit.

Zatímco ve spodní části je nutné v chladnějších měsících vytápět a udržovat komfortní teplotu pro práci, tak  pod stropem haly se teplý vzduch bez užitku hromadí nebo uniká střechou.  

Tato situace má elegantní řešení v podobě destratifikace, neboli přenosu teplého vzduchu zpět do pobytové zóny. Přenos zajišťuje destratifikátor, jehož úkolem je teplý vzduch „sfouknout“ do nižších pater a snížit tak nároky na samotné vytápění. 

Nejčastěji jsou v procesu zapojené vysokorychlostní nízkoobjemové destratifikátory s objemovým průtokem v rozsahu 5000 až 10000 m3/h. Zajímavou alternativou jsou HVLS  (high volume low speed) destratifikátory s podstatně větším objemovým průtokem - až do 500 000 m3/h.

Jak velkou úsporu optimalizace přinese

Při správně nastaveném přenosu tepla do pobytové zóny můžeme snížit náklady na vytápění často o 25%, v extrémních případech až o polovinu - ve finančním vyjádření o desítky tisíc korun ročně.

Při konstrukci systému vytápění potřebujeme společně regulovat destratifikátory a vytápěcí jednotky tak, aby bylo pro dosažení požadované teploty využito primárně  přebytečné teplo, a teprve při jeho nedostatku samotné vytápění.

Potřebné komponenty a jejich propojení do funkčního celku

Pro sestavení funkčního celku budeme potřebovat:

  1. nástěnné teplovzdušné jednotky LEO BMS, které umístíme tak, aby jejich dosah proudu vzduchu pokryl celou plochu haly
  2. destartifikátory LEO D BMS, které osadíme co nejvýše pod strop
  3. nástěnný ovladač T-box, pomocí kterého budeme ovládat celou soustavu. Ovladač umožňuje propojení s 31 produkty, se kterými vystačíme u haly přibližně do velikosti 3000 m2.

Nastavení systému:

  1. Pomocí ovladače nastavíme požadovanou teplotu v pobytové zóně (např. 20°C) a požadovaný rozdíl teplot pod stropem a v pobytové zóně, při které povolíme chod (zapnutí) destartifikátorů například o 5 Kelvinů (K). 
  2. Pro zahájení destratifikace musí být splněny obě podmínky, tedy teplota v pobytové zóně musí být nižší než požadovaná (v našem případě 20°C) a současně musí být rozdíl mezi teplotou vzduchu pod stropem a v pobytové zóně alespoň 5 K.

Bude-li teplota pod stropem tedy větší než 25°C a teplota v pobytové zóně klesne na 19°C,  dojde k zapnutí destratifikátorů, a teplý vzduch z horní části haly začne proudit do pobytové zóny. 

Pokud množství a teplota teplého vzduchu nahromaděného pod stropem vystačí k dosažení žádané teploty 20°C v pobytové zóně, pak teplovzdušné vytápěcí jednotky vůbec nezapnou. To představuje ideální stav, kdy dosahujeme 100% úspory vytápění! Fakticky tedy vůbec nepotřebujeme využívat drahou tepelnou energii a tepelnou pohodu zajistíme jen přesunutím teplého vzduchu do pobytové zóny.

Ekonomické přínosy našeho řešení

Destratifikace najde své využití v halách o výšce nad 7 metrů a celkovém objemu nad 1000 krychlových metrů. Zavedením destratifikace dosáhneme úspory v desítkách tisíc korun ročně a návratnosti v řádu 3 až 5 let.

Přínosy našeho řešení:

  1. Využíváme teplo, které by nám jinak „uteklo střechou“
  2. T-box nástěnný regulátor řídí teplotu autonomně – spíná destratifikátory, ovládá délku foukání a spíná vytápění. To vše s maximálním využitím tepla, které už v hale je
  3. Kapacita regulátoru umožní ovládat až 31 zařízení, a obslouží tak i velké haly  
  4. Ovládání T-boxu je jednoduché. Obsahuje jen ty funkce, které jsou skutečně potřeba, jeho ovládání je díky tomu zcela intuitivní. 

Pomohli jsme desítkám projektantů. Navrhneme optimální řešení i pro váš projekt.

V případě jiných dotazů se na nás taktéž neváhejte obrátit, rádi Vám budeme nápomocni v řešení hydronických systémů.

Chci vědět víc