Hydronix Hledat Menu
Kategorie (0)
Nebyla nalezena žádná kategorie
Produkty (0)
Nebyl nalezen žádný produkt
Články (0)
Nebyl nalezen žádný článek

Čistý vzduch v době COVIDové: Fancoily Sabiana zachytí částice od 0,1 µm

  • Naše tipy
  • Kvalita vzduchu

Před vypuknutím COVIDové krize nikdo z nás nepředpokládal, že se čištění vzduchu od nečistot velikostí menších než 1 µm stane tématem i pro běžné kanceláře a podobné prostory. Nyní se tato potřeba stala zcela aktuální.

S fancoilem Sabiana Carisma máme řešení na dosah ruky. Ačkoliv fancoily Sabiana jsou primárně určené pro topení a chlazení, tak jsou také připravené pro dodatečnou instalaci elektrostatických filtrů Crystall, které zachycují částice od velikosti 0,1 µm. Snadno je tak rozšíříte o funkci čištění vzduchu, která nyní nabrala na významu.

Nové fancoily vybavené těmito filtry vám rádi ukážeme v naší vzorkovně.. Dobrou zprávou je, že o elektrostatické filtry můžete doplnit také dříve zakoupené parapetní fancoily Sabiana Carisma vyrobené od roku 2010 a Sabiana SkyStar vyrobené od roku 2009.

Jak elektrostatický filtr funguje

Filtrace vzduchu od nečistot menších rozměrů než 1 µm byla donedávna doménou mechanických HEPA filtrů. Jejich tlakové ztráty se pohybují v rozmezí desítek až stovek Pa, v závislosti na provedení a rychlosti proudění vzduchu. Takové řešení je tedy možné použít na vzduchotechnických jednotkách, ale ne na koncových zařízeních typu fancoil, kde již při externím tlaku v řádu 10-20 Pa dochází k výraznému poklesu průtoku vzduchu a tím i chladícího výkonu.

Elektrostatický filtr nepracuje na mechanické bázi a jeho tlaková ztráta oproti mechanickým EPA a HEPA filtrům je méně než desetinová

V elektrostatickém filtru prochází vzduch s mechanickými nečistotami různých velikostí nejprve tzv. hrubou předfiltrací, kde se zachytí ty největší nečistoty. Následně je tento vzduch ionizován (fáze 1) a poté díky opačné polaritě lamel filtru jsou opačně nabité částice všech velikostí zachyceny právě na těchto lamelách (fáze 2). Takto lze zachytit i nečistoty velikosti 0,1 µm, což přibližně odpovídá velikosti viru SARS-CoV-2 (Covid). 

Průběh filtrace vzduchu

Umístění Crystall filtru v kazetovém fancoilu

Umístění Crystall filtru v nástěnném fancoilu

Výsledky měření

Následující tabulka uvádí odměřené účinnosti elektrostatických filtrů Crystall 50 pro různé velikosti částic při tlakové ztrátě 2,6Pa.

Velikost částic Účinnost
0,1 - 0,15 µm 96,44 %
0,15 - 0,2 µm 96,86 %
0,2 - 0,25 µm 97,26 %

Tabulka výsledků ke stažení.

Jak tabulka naznačuje, tak důsledkem použití filtru Crystall je podstatně čistší vzduch a bezpečnější prostředí oproti jiným filtrům. Díky minimální tlakové ztrátě elektrostatických filtrů Crystall přitom neznamená jejich použití prakticky žádné zvýšení nákladů na provoz fancoilů.

V případě jiných dotazů se na nás taktéž neváhejte obrátit, rádi Vám budeme nápomocni v řešení hydronických systémů.

Chci vědět víc